Konfliktbehandling

Som jag sa förut så var jag på en kanonbra…helt underbar föreläsning idag med Jan Atle Andersen en norsk psykolog. Allt han sa var så rätt och allt blev plötsligt så enkelt…Nedanstående text är tagen från en artikel men det var en del av det vi fick till oss idag.

Skilj på oenighet och konflikt, säger Atle Andersen.
Det är viktigt att skilja på oenighet och konflikt. I en konflikt är känslor som rädsla, misstro, hopplöshet och bitterhet inblandade, Det är de obehagliga känslorna som är konfliktens kärna – om de inte finns kvar är konflik
ten löst.
Eget ansvar
– Kärnan i alla konflikter är ansvarsfrånskrivelse. Jag frånskriver mig ansvar för mina reaktioner och gör mig till offer, till exempel att du irriterar mig när det i själva verket är jag som gör det, eller att bussen gick ifrån mig, inte att jag gick hemifrån för sent och missade bussen. Det är de andras skuld att jag irriterar mig och att jag fortsätter att sura. En förutsättning för att kunna lösa en konflikt är att var och en tar ansvar för sina egna reaktioner och sopar rent framför sin egen dörr, säger Jan Atle Andersen.
– It takes two to tango – det är lögn, det räcker med en. Om du försöker att kränka mig är det inte en sak mellan dig och mig utan mellan mig och mig. Ska jag låta mig kränkas eller inte, det är
frågan. När det kommer till kritan kan vi bara vara i konflikt med oss själva. Ta ansvar och du stärker dig själv, skyll ifrån dig och du försvagar dig själv och blir beroende av omgivningen. Jag ansvarar för mina egna känslor.
– Det är jag som låter mig provoceras och kränkas. Att bli vuxen och ta ansvar är för mig nästan synonyma begrepp. Problemet är inte att du försöker kränka mig, problemet uppstår när jag inte kan ta ansvar för mina egna reaktioner. Andras ord har bara den verkan som jag som mottagare tillåter. Som exempel på ord och makt berättar Jan Atle Andersen om när en person inte återgäldade en hälsning från Sokrates. Hans vänner blev mycket upprörda men Sokrates svarade: ”Det är inte mig emot att jag är hövligare än vad han är”.

Med detta vill jag önska er alla en Godnatt! Sov gott alla!

Annonser

2 tankar om “Konfliktbehandling

 1. Hej Mona!
  tack för att du var in och tipsade , det där var riktigt starkt
  får nog läsa nån gång till mycket att ta in men det är alldeles riktigt
  fast man tänker inte så där.
  Får söka upp dig och se vad metrobloggen är för nåt.
  Kram/B 

 2. Hejsan!!!
  Villket fantastiskt tänkvärt innlägg! så bra för det är ju så lätt att glömma .
  Särskillt vi kvinnor utsätts ju så offta både i hemmen och på våra arbetsplatser.
  Det gör en ju så mycket starkare och friskare som person ,när man upptäcker villken styrka de här tankarna
  Ger . och ännu mer när man kan hanskas med det.
  Jag var in och kikade lite på din andra Blogg ochså.
  Kram från Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s